Stii cu cine dormi in pat?

Posted: 20/08/2010 by viatamoderna in Despre Sanatate
Etichete:, , , , , ,
In fiecare seara cand ne punem in pat la sfarsitul unei zile obositoare, in paralel incepe un balet microscopic. Pentru fiecare dintre noi, momentul in care am ajuns in pat ne duce cu gandul ca ne asteapta un somn odihnitor si recuperator.

Pentru fiintele minuscule care traiesc in jurul nostru este inceputul unei noi batalii. Invizibili cu ochiul liber, evoluand intr-o liniste absoluta, milioane de acarieni ne invadeaza patul, in fiecare noapte, practicand ocupatia lor favorita: devorarea micilor particule de piele descuamata de pe corpul nostru care le furnizeaza necesarul de proteine si minerale. Cu timpul insa acestia ajung chiar sa se devoreze intre ei, conform observatiilor facute cu microscopuri ultraperformante.
Acarienii sunt organisme microscopice (de dimensiunile a cateva sute de microni) din familia Arahnide (o ramura a artropodelor – adica au 8 picioare in loc de 6 cate au in mod obisnuit insectele) care traiesc in praful din casa, se inmultesc cu repeziciune si prefera locuintele calde cu umezeala ridicata.
Un singur gram dintr-o saltea contine cel putin 15.000 de acarieni, o adevarata armata nocturna.
Cercetatorii au fost uimiti sa descopere cat de mare este diversitatea acarienilor (peste 50.000 de specii) si cat de adaptabili pot sa fie.

Particulele de excremente ale acestor organisme se ridica in aerul inspirat si patrund prin respiratie pana la nivelul cailor respiratorii.

Praful din casa este format dintr-un amestec de particule alergenice: fibre textile, par de animale, bacterii, mucegai, particule de alimente, gandaci, etc.

Cum se manifesta alergia la acarieni?

Cel mai frecvent respiratorii: stranut, secretii nazale, nas infundat, prurit nazal, dar si lacrimare, prurit ocular.
Cele mai severe manifestari sunt cele care apar in astmul bronsic: sufocare, tuse, respiratie suieratoare si dificila, senzatie de apasare pe torace, oboseala.

Cum se pot evita acarienii?

Nu se pot indeparta in totalitate. Exista masuri de reducere a expunerii la acesti alergeni cum ar fi:

  • Eliminarea surselor de umezeala: vase cu apa, ghivece cu flori.
  • Renuntarea la perdele, covoare, tapiserii.
  • Asternuturile de pat schimbate saptamanal, spalate la temperaturi ridicate.
  • Exista materiale impermeabile pt praf.
  • Hainele se vor tine in dulapuri inchise.
  • Stergera prafului in locuinta sa fie facuta in absenta celui alergic, cu o carpa umeda, la fiecare 2 zile.
  • Renuntati la decoratiuni care nu se pot curata (animale de plus, cosuri cu flori uscate, etc.)
Cum se poate trata alergia la acarieni?

Apelati la medicul dumneavoastra alergolog in vederea prescrierii terapiei fie medicamentoasa, fie in unele cazuri  de desensibilizare.

Lasă un comentariu