Sindromul de Burnout!

Posted: 16/08/2010 by viatamoderna in Despre Sanatate
Etichete:, , , , ,

Definirea si identificarea stilului nostru de viata, precum si schimbarea si/sau imbunatatirea lui, devin evidente pe toate planurile in care activam – acasa, in societate sau la locul de munca. Astfel, sa spunem asa, putem stabili statistic, adica avand dovezi clare, palpabile, daca avem un stil de viata sanatos sau mai putin sanatos.


Mai mult, putem stabili conditiile in care nu avem un stil de viata sanatos si putem astfel sa intervenim – fiecare individual, in concordanta cu ceea avem ca si circumstante exterioare, dar si interioare ( nu uitam niciodata interiorul – el da “tonul” pentru exterior!) – sa ne fie mai bine, sa ne simtim mai bine.

De ce m-am gandit la locul de munca ?

Practic, in zilele noastre, ne petrecem mai mult de doua treimi din timpul nostru la locul de munca; gradul de solicitare poate fi, intr-adevar, diferit, dar nu exclude si nici nu diminueaza faptul ca avem o activitate si cheltuim o anumita cantitate de energie – atat fizica, cat si mentala. Daca ne mai gandim si la orele suplimentare care apar mai tot timpul – sa o recunoastem! – pentru cei mai multi dintre noi, atunci avem chiar mai mult din timpul nostru si tot mai multa energie care trebuie alocate la locul de munca (daca nu vrem sa tragem chiulul !) in sarcinile pe care trebuie sa le gestionam si sa le rezolvam .

De ce am propus ca si tema sindromul de burnout? Si ce este acesta ?

Tema am propus-o pentru ca este un fenomen cu care oricare dintre noi s-a confruntat la un moment dat si este bine sa fie pus “pe tapet” si constientizat, din cauza consecintelor negative pe care le atrage dupa sine (pe care le vom discuta mai jos). Sindromul de burnout presupune o stare anormala de epuizare fizica, psihica, sociala, emotionala a organismului cu consecinte negative, uneori chiar devastatoare, pe toate planurile enumerate mai sus – emotii negative, ganduri catastrofale ( “ Nu mai termin niciodata ce am de facut! “, “ Este groaznica activitatea asta, nu o mai pot suporta!”), atitudini ostile – nimeni in jur nu va mai poate cere nimic sa faceti de teama de a nu primi o vorba urata sau sa va starneasca o emotie negativa, etc. Acesta ar fi sindromul de sindromul de burnout explicat pe scurt. Cel mai bine il vom detalia sub forma unui scenariu zic eu, destul de sugestiv si realist in randurile urmatoare. Sa incepem.

Ce facem la locul de munca pentru noi ?

Pai, trebuie sa mancam, trebuie sa avem si o pauza si, daca se poate, sa ne incadram si in cele 8 ore de program pentru a realiza tot ceea ce ne propunem, plus urgentele care apar. Cateodata – sau de cele mai multe ori (dupa caz)– acest lucru devine o provocare ! Deci, trebuie sa ne gestionam bine timpul, sa ne stabilim prioritatile, sa putem si sa ne deconectam pentru a da randament pe intreaga zi. Hmm, devine din ce in ce mai dificil … Daca mai punem si faptul ca poate e un nou loc de munca si vrem sa ne acomodam, sa intelegem ce avem de facut si pe deasupra (evident!), sa ne impresionam si sefii, atunci situatia se complica. Sa zicem ca acestea sunt datele de inceput.

Ce mai avem ?

Pai, putem sa avem un job in care interactionam cu foarte multe persoane – servicii clienti / relatii cu publicul, secretariat, pozitie manageriala (care necesita stabilirea de strategii, luarea de decizii ) ; pe langa aceasta informatie pe care v-o dau , haideti sa mai punem una : interactionam cu colegii, oameni ca si noi, cu ganduri, sentimente, crize existentiale (de ce nu ?), cu care stim ca trebuie sa avem o relatie buna, de colaborare si carora nu trebuie sa le spunem vorbe … “grele “ pe care destul de dificil am putea sa le retragem, deci avem si presiunea colectivului. Situatia se complica pentru noi daca trebuie sa preluam si alte sarcini – a plecat un coleg sau este in concediu, suntem avansati / promovati.

Si mai mult ?

Fiecare dintre noi isi alege un loc de munca din anumite motive – bani (cea mai frecventa motivatie), prestigiul firmei, inceputul de cariera (aici s-ar putea sa nu fie nici macar domeniul in care am urmat o facultate!). Acest lucru este semnficativ, mai ales ca, ulterior, aceste motivatii se vor traduce si in gradul de satisfactie pe care ni-l aduce activitatea desfasurata , de asemenea un factor destul de important, mai ales daca devine, in acele momente de epuizare fizica si psihica, iritabilitate, surescitabilitate, prioritar pentru noi sau vrem sa-l interpretam ca fiind prioritar.

Tot acest tablou poate avea diferiti factori care sa-l declanseze; o “picatura care umple paharul” poate fi:nu am primit marirea de salariu promisa justificat sau nu (dar in acel moment nu ne vom intreba asupra justetii faptului!), acest lucru pentru cei ce vor bani, nu vom fi avansati pe considerentul ca de-abia facem fata postului actual si tot asa.

Reactiile noastre pot fi diferite – nu mai finalizam sarcinile, ducem problemele de serviciu acasa, nu ne mai putem deconecta de ceea ce facem, suntem tot mai obositi si fizic si psihic si incepem sa gandim tot mai negativ si sa ne simtim tot mai neimpliniti in ceea ce facem. Astfel, parcurgem un cerc vicios si stilul de viata ne este afectat – nu mai dormim bine, nu mai mancam bine – prea mult sau prea putin, avem tot felul de ganduri daca sa ne parasim locul de munca sau nu, sa alegem alt domeniu …

Sa spunem ca aceasta a fost etapa de diagnostic … Cati v-ati regasit ?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s