Radicalii liberi si antioxidanti!

Posted: 16/08/2010 by viatamoderna in Despre Sanatate
Etichete:, , , , ,

Este o ironie faptul ca un element atat de indispensabil vietii, cum este oxigenul, poate avea si efecte nedorite asupra corpului omenesc. Cele mai multe dintre potentialele efecte daunatoare pe care le poate genera oxigenul se datoreaza formarii si activitatii unui numar de componente chimice care au tendinta de a dona oxigen in contul altor substante.


Majoritatea acestor componente sunt radicalii liberi care au un surplus de unul sau mai multi electroni liberi, ceea ce ii face instabili si puternic reactivi. Radicalii liberi includ: radicalul hidroxil (OH.), radicalul superoxid (O.2), radicalul de oxid nitric (NO.) si radicalul peroxil de lipide (LOO.).

Producerea radicalilor liberi in corpul omenesc

Radicalii liberi sunt derivati fie din procesele metabolice esentiale, normale care au loc in  corpul omenesc, fie din expunerea la raze X, fumul de tigara, substantele poluante din aer si componentii chimici industriali.

Radicalii liberi apar in mod continuu in celulele corpului omenesc ca o consecinta atat a reactiilor enzimatice cat si e celor nonenzimatice. Reactiile enzimatice care servesc ca si sursa de radicali liberi includ cele implicate din lantul respirator, in fagocitoza, in sinteza  prostaglandinelor si in sistemul citocrom P450. Radicalii liberi apar de asemenea si din reactiile nonenzimatice ale oxigenului cu componenti organici si de asemenea din cele care sunt implicate in radiatiile de ionizare.

Cu electronii liberi, radicalii liberi hoinaresc prin corpul omenesc in incercarea de a se stabiliza si ataca moleculele din apropiere pentru a obtine un alt electron. Aceste incercari produc insa pagube moleculelor. Situatia este asemanatoare cu cea in care o persoana singura este lasata pe un ring de dans unde se danseaza doar in perechi si aceasta incepe sa distruga cuplurile, lasand de fiecare data in urma alte persoane singure.

Daca radicalii liberi nu sunt dezactivati reactivitatea lor chimica poate distruge toate macromoleculele celulare cum ar fi proteinele, carbohidratii, lipidele si acizii nucleici. Efectele distructive ale radicalilor liberi asupra proteinelor se pare ca joaca in rol in aparitia cataractei. De asemenea distrugerile pe care radicalii liberi le produc asupra ADN-ului sunt implicate in aparitia cancerului si efectele acestora asupra colesterolului LDL sunt foarte probabil responsabile de bolile de inima. Exista o acceptare generala a faptului ca exista o legatura intre radicalii liberi si procesul de imbatranire.

Bolile cauzate de radicalii liberi

Un fapt pe deplin acceptat este faptul ca odata cu inaintarea in varsta creste si incidenta bolilor. O explicatie plauzibila pentru asocierea varstei cu aparitia bolilor se bazeaza pe implicatia reactiilor radicalilor liberi in patogeneza anumitor dereglari.

Reactiile radicalilor liberi se pare ca produc schimbari adverse progresive in corpul omenesc, schimbari care se acumuleaza cu varsta. Aceste schimbari „normale” care apar odata cu varsta sunt comune tuturor. Totusi anumite schimbari care regleaza pagubele produse de radicalii liberi sunt fortate si se datoreaza factorilor genetici si de mediu. Acestea se manifesta sub forma unor boli la anumite varste. Cancerul si arteroscleroza, 2 cauze majore care produc moartea sunt „boli tacute” ale radicalilor liberi.Aparitia si dezvoltarea cancerului este asociata cu defecte cromozomiale si activare oncogena. Cea mai importanta legatura intre consumul de grasimi si uleiuri si rata de mortalitate din leucemie, neoplazii maligne ale sanului, ovarelor si rectului printre persoanele de peste 55 de ani poate fi peroxidarea accentuata a lipidelor. Studiile facute asupra arterosclerozei au evidentiat probabilitatea ca boala sa se datoreze reactiilor radicalilor liberi care implica lipidele derivate din dieta si care ajung in peretii arteriali si a altor substante. Aceste componente produc distrugeri ale celulei la nivelul endoteliului si consecintele sunt modificarile de structura ale peretilor arteriali.

Totusi radicalii liberi nu sunt intotdeauna daunatori. Ei servesc de asemenea unor scopuri utile in corpul omenesc. S-a stabilit faptul ca existenta acestor radicali liberi in sistemele vii arata ca acestia sunt componente necesare in procesul de maturare al structurilor celulare. De asemenea celulele albe elibereaza radicali liberi pentru a invada microbii patogeni, aceasta metoda fiind un mecanism de aparare al corpului impotriva bolilor. Deci completa eliminarea a radicalilor liberi, pe langa ca este imposibila este si daunatoare.

Contracararea efectelor nocive ale radicalilor liberi

Corpul omenesc poseda cateva metode de contracarare a efectelor nocive ale radicalilor liberi si a altor componenti reactivi.

O prima componenta importanta de aparare este un sistem de enzime care descresc concentratia la nivelul celulelor a celor mai invazivi radicali liberi. Cateva minerele esentiale care includ seleniul, cuprul, magneziul si zincul sunt necesare in formarea sau activitatea acestor enzime. Deci daca aportul nutritional din aceste minerale este inadecvat sistemul de aparare enzimatic impotriva radicalilor liberi este pus in pericol.

O a doua componenta importanta in apararea corpului impotriva radiicalilor liberi este prezenta antioxidantilor. Antioxidantul este o molecula suficient de stabila pentru a dona un electron unui radical liber si a-l neutraliza, prin aceasta reducand capacitatea de distrugere a acestuia. Asemenea antioxidanti includ glutationul, ubiquinolul si acidul uric care sunt produsi in mod normal in timpul metabolismului. Alti antioxidanti mai slabi se regasesc in dieta. Desi a fost identificat un  numar de peste 4000 de antioxidanti cei mai cunoscuti sunt vitamina E, vitamina C si carotenoizii. Multe alte substante non-nutriente din alimente par sa aiba proprietati antioxidante si pot fi importante de asemenea pentru starea de sanatate.

Chiar daca o mare varietate de antioxidanti din alimente contribuie la prevenirea bolilor cercetarile s-au axat pe 3 antioxidanti esentiali: vitamina E, vitamina C si carotenoizii. Fiecare dintre acesti nutrienti antioxidanti au activitati specifice si adesea lucreaza sinergetic pentru a imbunatati capacitatea antioxidanta totala a corpului omenesc.

Echilibrul dintre producerea de radicali liberi si sistemul de aparare cu antioxidanti are implicatii majore in sanatatea corpului. Daca exista prea multi radicali liberi si prea putini antioxidanti se dezvolta o boala datorata „stresului oxidativ” si poate cauza pagube cronice. Radicalii liberi se stie ca sunt implicati in cateva boli severe cu ar fi: cancerul, arteroscleroza, accidentele vascular-cerebrale, infarctul miocardic, cataracta, sindromul respirator acut si artrita reumatoida. Numeroase studii au relevat faptul ca antioxidantii au un efect protector in aceste probleme majore de sanatate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s