Munca si Stres provoaca…

Posted: 16/08/2010 by viatamoderna in Despre Sanatate
Etichete:, , , ,

Samburii violentei

Angajatorii nu pot neaparat sa stearga tendintele violente existente in unii angajatii inca de la varsta copilariei. Nu au control asupra batailor, traumelor si abuzurilor de care un anumit angajat ar fi putut suferi cu mult timp inainte ca el sau ea sa se fie angajat la actualul loc de munca— abuz care i-ar putea impinge pe unii dintre ei sa se razvrateasca cu furie la adresa sefilor si a colegilor lor.

Angajatorii nu pot preveni ca un angajat frustrat sa nu incerce sa-si satisfaca setea de razbunare prin acte deosebit de violente.

Dar in mod cert exista anumiti pasi pe care anjatorii ii pot face pentru a-si proteja angajatii de violenta de la locul de munca. Studiile au aratat ca sunt trei strategii de protectie pe care angajatorii ar trebui sa le aplice la locul de munca.


  1. Prima are de-a face cu insusi mediul de lucru: preocuparea pentru detalii cum ar fi usi inchise, lumina buna si garduri (imprejmuiri) rezistente la gloante pentru angajatii care lucreaza singuri in locuri periculoase.
  2. O alta strategie ar fi politica “Toleranta 0” la amenitari si violenta la locul de munca.
  3. Si o a treia strategie ar fi training-urile de preventie a delictelor care i-ar invata pe angajati cum sa reactioneze intr-o situatie de urgenta si cum sa identifice din timp semnele prevestitoare de violenta.

Semnele prevestitoare de violenta, care ar putea sau nu sa conduca la violenta, includ schimbari imprevizibile in comportamentul de zi cu zi al cuiva. Daca un coleg care este in general bine ingrijit, prompt si prietenos incepe sa intarzie, sa arate neingrijit si sa refuze sa ia masa cu colegii asa cum obisnuia s-o faca, acestea ar putea fi semnele ori a unor probleme domestice ori al unui nivel ridicat de stres la locul de munca.

Expertii sugereaza sa fie raportat acest gen de comportament, de catre colegi, managerului care poate indruma angajatul cu probleme spre o sursa de ajutor inainte ca situatia sa degenereze.

Avertizari

Avertizarile pot include paranoia, o participare anterioara la acte de violenta, sfidare fata de sefi si alte autoritati, amentari sau intentii de razbunare, posesia unei arme, schimbatul locurilor de munca in mod frecvent, incapabilitatea de a suporta critica si incapacitatea de aumare a responsabilitatilor. Insa studiile spun ca sunt angajati care pot manifesta una sau mai multe dintre aceste semne de avertizare si totusi sa nu recurga niciodata la violenta.

In conditiile in care un angajat paraseste compania fara nici un alt motiv decat dorinta de a pleca de acolo, angajatorul ar trebui sa fie ferm cu persoana restpectiva, dar sa-i permita acesteia sa-si pastreze demnitatea si sa spere ca sunt alte locuri de munca diponibile.

Daca un angajat se simte umilit, batjocorit sau maltrat, el sau ea, poate fi pasibil(a) sa urmareasca sa se razbune, deci aveti grija ca si angajator sa asigurati o atmosfera placuta de munca.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s